Izvor: http://www.dusko-lolic.from.hr/wlmquote/
Zadnja izmjena: 18. veljače 2011.

Also available in English


Početna stranica

Windows Live Mail kvotanje, ajoooooooj!!!

Treba li uopće objašnjavati u čemu je problem? Tako je, problem je citiranje u Windows Live Mailu, preciznije, nedostatak istog.
Microsoft nikad nije uspio napraviti dobar newsreader. U stvari, nikad nije ni pokušavao. Ako ćemo biti iskreni, Microsoft kao da se trudio namjerno izvrnuti standarde i zatrti pravila koja su razvijana godinama. Uz Windowse je od ranih dana dolazio newsreader Outlook Express i mnogi su ga usprkos manama koristili samo zato jer je bio pri ruci. Uz zakrpice nezavisnih autora, poput OE-QuoteFix, Outlook Express je postao čak upotrebljiv komad softvera.

A onda je korijene pustio Windows 7 i pripadajući mu Windows Live Mail (WLM). Neki čak i kažu da je to dobar newsreader, pa dajmo mu šansu da postane i newswriter.
Grozota je šta taj program prilikom postanja radi od uvriježenih standarda! Po Usenetu se vuče krvavi trag grozno formatiranih postova koji je ostavio taj "proizvod". Nakon Outlook Express-a čovjek bi se nadao da će Microsoft nešto naučiti...
No, šta je tu je. Do sada ste mogli zaključiti da ja Usenet ne pratim pomoću WLM-a. Ipak, posljedice su tu. Svaki put kad vidim post kreiran Live Mailom (osim ako je poster, svaka mu čast, potrudio se ručno ga doraditi), kao da me čekić lupi po glavi. I zanimljivo je da novije verzije bivaju sve gore i gore. Verzija 14 je još ubacivala znak ">" za citat, u verziji 15 su i to izbacili, kao da Microsoft namjerno gura Usenet u zapećak!

Spas!!!

Nažalost, OE-QuoteFix koji je civilizirao Outlook Express nije kompatibilan sa Windows Live Mail-om.
Evo šta mogu ponuditi kao rješenje, a olakšat će život i vama koji postate Windows Live Mail-om i nama koji vaše postove čitamo. Idemo redom:

Za brzinsku probu samo pokrenite ovu kopmajliranu verziju. Potpuno je funkcionalna, jedino šta je nećete moći prilagođavati svojim željama.

Probajmo odgovoriti na Usenet post u Windows Live Mailu i pravilno ga formatirati. Odaberemo neki post, klikamo Reply to group. U prozoru za odgovor zasad ništa ne diramo! Dok je taj prozor aktivan, pozivamo skriptu pritiskom na tipke Windows+9 (držati tipku Windows logo i pritisnuti broj devet u gornjem redu tipkovnice). Cijeli tekst će biti označen, kopiran na clipboard, obrađen i zalijepljen natrag u tijelo poruke. Voila! Citat je pravilno nazubljen, potpis ubačen, a kursor se nalazi na odgovarajućem mjestu za pisanje odgovora. Sada je i pravo vrijeme za obrisati višak citiranog teksta, da sve bude po pravilima popularno zvanim netiquette. Nemojte sebi dozvoliti da vas proglase Hoću internet! generacijom.

Kod pisanja novog posta skripta samo ubacije potpis u poruku. Nakon unosa naslova (subject), potrebno je kursor ručno postaviti u prostor za pisanje poruke i pozvati skriptu.

Šta dalje?

Blagotvorno djelovanje skripte nije ograničeno na Windows Live Mail, a ni striktno na samo procesiranje citata u nekom newsreaderu.
Akcija je vezana uz WLM naredbom IfWinNotActive, tek toliko da se ne bi dogodilo da greškom quotefix-ate par megabajta teksta u Wordu. Obrišite tu liniju i onu ispod nje i skripta će veselo prožvakati bilo kakav tekst u bilo kakvom programu.
U skripti je koristan primjer kako se izbacuju NOD32 potpisi. Naporni su kad se prvi put pojave, a još su i gori ako se vuku kroz citate u odgovorima.
Ili recimo da želite da se potpisi ubacuju slučajnim odabirom iz datoteke s potpisima, ni to nije problem dodati (potpisi pohranjeni u *.ini datoteci čitaju se jednom jedinom linijom skripte). Kao trivijalan primjer jednostavnosti je postavljeno da se u potpis ubacuje verzija AutoHotkey-a koja nam pomaže.

Copyright & Disclaimer

Skripta je isprobana na Windows Live Mail 2011 verziji 15.4.3508.1109 koja je uobičajenim postupkom dodana u Windows 7 Ultimate 32-bit, u suradnji s AutoHotkey verzijom 1.0.48.5.
Dogodi se ponekad da skripta ne odradi posao do kraja. Točan uzrok je nepoznat. Možda je do WLM-a, možda do AutoHotkey-a, možda do Windowsa, možda su u šumi... U svakom slučaju, u skriptu su ubačene mjere za povećanje pouzdanosti i omaška se događa iznimno rijetko. Nikakvo zlo se neće dogoditi. Pozivanje skripte ponovo riješit će i taj pokoji slučaj.
Skriptu i ove upute stavljam u javno vlasništvo, za opće dobro, s namjerom da bude korisna za predviđenu namjenu.
Koristite na vlastitu odgovornost! Ograđujem se od odgovornosti za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem skripte i ovih uputa, sve do i uključujući i odgovornost za propast civilizacije u slučaju da operater na poslu čita Usenet grupe umjesto da nadzire okrupnjavanje crnih rupa u LHC-u.

Podrška

Ako imate pitanja i poteškoća kod korištenja, prijedoga i prijava bubica, ne iznosite ih ovdje već na stranici za podršku.
Ostale vrste komentara su dobrodošle ovdje.

Ukratko...

Comments

Full StarFull StarFull StarFull StarFull Star avg. rating
Angus says...
Svaka čast na ovome!
Instalirao win. 7 i live na njemu i pao u bed od užasa kad sam skužio da nema quotefixa za njega. Nakon malo guglanja naletio na ovo i zbilja radi kak treba!
Iskreno hvala!
Reply
21st June 2011 5:36pm
Full StarFull StarFull StarFull StarFull Star
Tom (Zg - Povremeno, Croatia) says...
Duje, svaka cast !
Procitao sam cijeli tekst na
http://www.dusko-lolic.from.hr/wlmquote/?spra=hr
i moram reci da sam odusevljen time sto jos netko (i to KREATIVAN netko!) brine o pojavama zbog kojih se cak i nama celavima dize kosa na glavi ;)
Doduse, ja sam jos uvijek na Win XP a svoje postove sredjujem rucno, ali mozda cu uskoro imati novu \\\\\\\\\\\\\\\"kantu\\\\\\\\\\\\\\\" i Win7... a onda ce mi tvoja skripta dobro doci (ako se uspijem odviknuti od svoje primitivne metode uredjivanja postova :)

Pozdrav iz ZG!

Admin: Usenet ionako odumire, dajmo bar da otiđe dostojanstveno. :-)
26th March 2011 2:13pm
RSS This Page   RSS All Pages
Page 1 of 1  (2 comments)

Share Page

Add Comment