Originalno objavljeno: Tko zna kad!
Ažurirano (samo izbačeni mrtvi linkovi): 2011-02-06 (YYYY-MM-DD) - Arhivski sadržaj

Početna stranica


| Home | Outlook Express 5 | Pravilno postanje | Usenet pogreške |

uniHR - lokalizirani fontovi za Usenet


Ove stranice su svojevrsni FAQ o upotrebi hrvatskih grafema na Usenetu pod operativnim sistemom Windows 95/98. Posvećene su prije svega uniHR fontovima koji pojednostavnjuju čitanje, ali možete naći i upute o pravilnom postanju poruka sa hrvatskim grafemima kao i opće preporuke za Usenet.


Problem...

Ako pratite hrvatski Usenet, poznat vam je problem naših slova, uzrokovan time što postoje dva standarda kodiranja hrvatskih grafema: WIN-1250 i ISO-8859-2. Stalno treba ručno prebacivati karakter set između ISO i Windows kodne stranice, ili vaš newsreader uopće ne podržava međunarodne kodne stranice pa ni nemate mogućnost izbora. Najčešće članak u zaglavlju nosi pogrešnu informaciju o kodnoj stranici, a ponekad se nađu dvije kodne stranice istovremeno u istom članku. Rezultat je da se većina članaka vidi sa raznim čudnim znakovima ili kvadratićima na mjestima hrvatskih grafema.

UniHR pokušava riješiti, ili barem ublažiti taj problem. UniHR je TrueType font u kojem su hrvatski grafemi u svim karakter setovima smješteni na sve kodne stranice istovremeno. Više nije bitno kojim karakter setom je poruka pisana ni kojim se karakter setom prikazuje. Na primjer, slovo ž (na Usenetu se piše: z, zx, zh ili #) se nalazi na kodovima 190 i 158 istovremeno. Tako da, ako newsreader pokuša prikazati ISO-8859-2 kodiranu poruku WIN-1250 kodnom stranicom, u ovom slučaju uobičajeni znak l' sa kôdom 190 uniHR prikazuje kao ž pa l'aba postaje očekivano žaba. Ipak je najčešći slučaj da Usenet poruke u zaglavlju nose US-ASCII / 7-bit kodiranje. Bile te poruke WIN-1250 ili ISO-8859-2 kodirane, uniHR sa njima nema problema.

Sada postoji posebna uniHR verzija koja pokriva i stari 7-bitni CROSCII standard u kojem hrvatski grafemi zamjenjuju karaktere ^ ~ ] } \ | [ { @ ` . Koristite je samo ako imate potrebu za njom jer inače gubite ASCII grafiku, a svaka e-mail adresa će imati Ž umjesto @ (someoneŽsomewhere.com). Planirano je bilo uključiti i DOS-852 kodnu stranicu, ali neka se slova nažalost preklapaju sa ISO-8859-2 standardom tako da bi rješenje moralo biti kompromisno i dodalo bi još dvije verzije: jednu koja favorizira ISO na račun DOS-a i drugu koja žrtvuje ISO za DOS potpunost.

UniHR je upotrebljiv pod windowsima sa svim newsreaderima koji mogu koristiti TrueType fontove, a to su jednostavno svi koji rade u grafičkom modu (postoji SLRN windows verzija koja radi u DOS prozoru i tu uniHR ne pomaže). Isproban je sa Microsoft Outlook Express 4.0/5.0, Forte Free Agent 1.21 i Microplanet Gravity 2.11 newsreaderima pod Win95-OSR2.


Instalacija...

Raspakirajte arhivu unihr.zip u privremeni direktorij, otvorite Control Panel->Fonts->File->Install New Font... Pronađite direktorij u koji ste raspakirali fontove, kliknite Select All i OK. Sada su dva nova fonta (uniHR Arial - proporcionalni i uniHR Courier New - fixed-pitch) instalirana u sistem i nastavljamo sa podešavanjem newsreadera:

Ako ste prije koristili uniHR, primjetili ste da više nije uvjet da se sve poruke prikazuju Western karakter setom. Sada uniHR radi jednako kvalitetno i sa Central European (WIN-1250) postavkama što bi trebalo bitno pojednostavniti instalaciju i podešavanje. Trebao bi raditi i postavljen na ISO-8859-2, ali ova opcija je potpuno nedokumentirana - ako ne radi, vratite na Western.

Ovim ste riješili problem čitanja poruka sa hrvatskim grafemima. To nije razlog da ne pazite kako pišete jer ima dosta korisnika Useneta koji ne koriste windowse ili uniHR. Da bi njima olakšali život, nastojte koristiti ISO-8859-2 kodnu stranicu i MIME kodiranje te svakako zaobiđite HTML i Quoted Printable. Detalje o podešavanju newsreadera pogledajte ovdje.

Sve kritike, komentari i prijedlozi dobrodošli su na [kontakt].


Download...