Izvor: http://www.dusko-lolic.from.hr/transponders/
Objavljeno: 13. ožujka 2011.

Also available in English 


Početna stranica

Programiranje digitalnih satelitskih prijemnika

Znate onaj osjećaj kad vam donesu zbucani satelitski prijemnik i kažu "ma daj, to je tebi pet minuta posla"? E, mene to već odavno ne pogađa. Na jednom mjestu čuvam sve programe i upute za sve prijemnike koji mi prođu kroz ruke, tako da bi to zaista mogao biti posao od malo više od pet minuta. Mogao bi, kad se ne bi po tim satelitima stalno nešto mijenjalo. Liste stare godinu dana su poluupotrebljive, treba tražiti nove. Te nove je netko slagao po svom guštu, a i to nije veliko zlo ako te nove isto nisu stare mjesecima ili godinama. Čak i ako su svježe, u njima bude programa koje ja neću moći otvoriti i koji mi samo smetaju. Opet bih morao editirati.
Zato ja svoju listu slažem uvijek od nule. Ubacim svježu listu transpondera pa poskeniram sve FTA kanale, na početak prebacim onih par kanala za koje svi znaju, a ostale neka korisnici slažu po favoritima kako im paše. Još samo da je ubaciti nove transpondere i to je to. Transpondera na Astri i Hot Birdu ima ukupno oko 180, za svaki treba unijeti frekvenciju, polarizaciju i symbol rate, ima li dobrovoljaca?

Samo bez panike. Prilika je sad kad vraćam neke prijemnike sa Digija natrag na Astru+HB da opišem kako ja to radim.
Svaki od tih glupih prijemnika ima nekakav editor kanala za PC kojim se prilično dobro može uređivati stanje. No korisničko sučelje je vrlo primitivno i očekuje se da se sve unosi pješke, koračić po koračić. Spasiti će nas alatić zvan AutoHotkey , jer ako se nešto u Windowsima može napraviti ručno, onda se može i automatizirati pomoću skriptice.

Ovo šta slijedi nije satelitska početnica. Očekuje se da već znate samostalno programirati prjemnik, ali eto, željeli bi ste imati svježu listu a dosadilo vam je ručno unositi gomilu brojeva.

Da ne duljimo, sa fastsatfinder se može skinuti lista transpondera, ažurna jednako kao ona na lyngsat, ali u računalima pogodnom *.ini formatu. Lista treba biti u ProgDVB formatu, što je nekakav standard i van tog programa, a iznutra nama ključni dio izgleda ovako...

[0130]
0=101
1=10719,V,27500,56
2=10723,H,29900,34
3=10758,V,27500,56
4=10775,H,28000,34
5=10796,V,27500,56

Ovo je početak odjeljka koji se tiče Hot Bird satelita na položaju 13E (naziv odjeljka je [0130]). Prikazano je samo prvih pet od ukupno 101 transpondera (ključ 0 sadrži broj transpondera). Ako je vaš *.ini bez četvrtog parametra (oni 56 i 34), bez brige, ne koriste se. Iz tog *.ini će jedna od skriptica napisana u AutoHotkey-u pročitati listu transpondera i svaki pojedini transponder unijeti u editor liste, simulirajući tipke i klikove mišem kao da smo sve unijeli ručno.  

Ukratko

Kako je navedeno u četvrtom koraku, svi stari transponderi se moraju obrisati prije pokretanja skripte. Ponekad je to najjednostavnije uraditi tako da se obriše satelit pa doda novi sa istim imenom. Za slučaj da se transponderi moraju brisati jedan po jedan, u prilogu su dvije skripte za brisanje uz autoamtsku potvrdu brisanja. Jedna skripta briše u slučaju da je podrazumijevani odgovor kod potvrde Da, druga za podrazumijevani odgovor Ne. Skripta za brisanje ostaje u memoriji i ima svoju ikonu u sistemskom trayu. Dok god je aktivna, pritisak na tipku d biti će zamijenjen sa obriši+potvrdi. Držanje tipke pritisnute će brzo obrisati cijelu listu transpondera. Ne zaboravite isključiti skriptu kad završite brisanje (desni klik na ikonu u trayu pa odabrati Exit).

Pripremio sam četiri skripte prilagođene za četiri editora koja sam imao prilike koristiti. Vjerojatno ćete pronaći i svoj editor u popisu u nastavku. Ako niste te sreće, ne bi trebao biti problem prilagoditi jednu od skripti za vaš slučaj. Za početak, dodajte transponder ručno i detaljno pišite koje tipke ste koristili. Poslije te tipke (i eventualne mišje klikove) dodajte u skriptu. Dok isprobavate, skratite *.ini datoteku na svega nekoliko transpondera dok se ne uvjerite da sve radi kako bi trebalo. Oprostiti ćete mi na engleskim komentarima u skriptama, ali prekomplicirano bi bilo održavati dvije verzije.
Ako vam se sad čini da je jednostavnije ručno unijeti tih dvjestotinjak transpondera, dajte, samo probajte.  ;-)

Evo i ta četiri editora liste kanala za koje su skripte već gotove, kao i koraci potrebni prije pokretanja skripte.


AliEditor

se koristi za Infinity prijemnike. Skripta unosi transpondere za prvi satelit na listi (HotBird u ovom slučaju), tako da on mora biti vidljiv. Raširite stablo klikom na + u polju A ako nije vidljiv. Za očistiti transpondere, obrišite satelit pa dodajte novi sa istim imenom. Za pomaknuti neki drugi satelit na prvo mjesto, kliknite na njega desnom tipkom pa odaberite Move Up.


SetEditor

je editor kanala za DigitAll World prijemnike. Za početak morate učitati postojeću listu ili istu skinuti sa prijemnika. Nakon toga odaberite satelit u polju A. Obrišite pripadajuće transpondere u polju B. Možete ubrzati brisanje transpondera pomoću skripte delete_default_yes.ahk.


AVChannelEdit

za YU-MA-TU, Truman i kompatibilne prijemnike. Najprije aktivirajte Transponder tab A, zatim odaberite željeni satelit B. Obrišite sve postojeće transpondere iz liste C pomoću delete_default_no.ahk skripte.


STB_Manager

ja koristim za programiranje Koscom prijemnika, a na web stranici izdavača vidim da pokriva stotine drugih modela različitih proizvođača. Odaberite satelit u polju A. Upotrijebite delete_default_no.ahk to za obrisati listu transpondera B. Pokrenite skriptu.


Disclaimer

Znate da se moram ograditi od svake moguće štete koja bi mogla nastati ako slijedite ove upute. Koristite na vlastitu odgovornost! Posebno vrijedi za dvije skripte za brisanje, svaki pritisak na tipku d dok je skripta aktivna biti će interpretiran kao delete+yes u bilo kojem programu koji je taj trenutak aktivan. Ne koristite ako nemate povjerenja u sebe! To vam je isto kao sa sjekirom, možete nacijepati drva pa će vam biti toplo zimi, a možete sebi odsjeći ruku. Ako se dogodi ovo drugo, krivite sebe, a ne sjekiru.
Također, skripte su se pokazale vrlo korisnima za svoju namjenu, u javnost su puštene s nadom da će biti korisne i drugima, ali bez ikakve garancije da će raditi ono za što su namijenjene ili bilo šta drugo! Primili na znanje!

Comments

Predrag (Jadranka) says...
satelitske liste
Reply
12th November 2017 6:49pm
RSS This Page   RSS All Pages
Page 1 of 1  (1 comment)

Share Page

Add Comment